Παράδοση

Στον Τόπο μας, όλο τον χρόνο, γίνονται πλήθος παραδοσιακών εορτών, αναβιώνουν έθιμα και γιορτάζονται οι πολιούχοι των διαφόρων περιοχών:

Στο πανέμορφο Ομόλιο, γιορτάζεται κάθε χρόνο το 3ο Σαβ/κο του Αυγούστου, εδώ και πολλά έτη, η συγκομιδή του βασικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, του καλαμποκιού και του ακτινιδίου, ώς ένδειξη της ευχαριστίας των καλλιεργητών και των κατοίκων για την πλούσια σοδειά. Στη Γιορτή Καλαμποκιού-Ακτινιδίου, κάθε χρόνο, συμμετέχουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ζώντας μοναδικές στιγμές με χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, προβολή slides σχετικά με την περιοχή, ενώ απολαμβάνουν δωρεάν το χρυσό καλαμπόκι του χωριού με διάφορους τρόπους σε ατέλειωτες ποσότητες: καλαμπόκι ψητό στα κάρβουνα και βραστό καθώς και παραδοσιακή μπομπότα απο αγνό καλαμποκάλευρο!

Στα πλαίσια της γιορτής, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν απο κοντά το πανέμορφο δάσος στον Κίσσαβο, πνιγμένο απο πρίνους, οξυές, δρύες, καστανιές και έλατα που προσφέρεται για εξορμήσεις, το γνωστό σπήλαιο του Ομολίου ή σπηλιά του Ντάνα με τους εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το φαράγγι του Ομολίου (Μέγας Λάκος) με τα ατέλειωτα ανεξερεύνητα σπήλαια, το οποίο αποτελεί ιδανικό πόλο έλξης για τους λάτρεις της αναρίχησης – ορειβασίας – trecking, όπως επίσης να διασχίσει τα νερά του ποταμου Πηνειού με kayak – kanoe – rafting μέσα απο μια μαγευτική διαδρομή της κοιλάδας των Τεμπών εώς τις εκβολές του Δέλτα Πηνειού.
Ακόμα μπορούν να επισκεφτούν τον χώρο της αρχαίας πόλης Ομόλης και γενικότερα τον αρχαιολογικό χώρο του Ομολίου,τον λόφο του Προφήτη Ηλία (ο οποίος συνδέεται άμεσα με την Ακρόπολη της Ομόλης) καθώς και τη γέφυρα(πετρογέφυρο) που ένωνε την βόρεια με την νότια Ελλαδα κατα την αρχαιότητα….

Στο δημοτικό διαμέρισμα του Μεταξοχωρίου σε συνεργασία με τους δημοτικούς φορείς (πολιτιστικός σύλλογος και αγροτικός σύλλογος) διοργανώνεται εδώ και 23 χρόνια η Γιορτή του Κερασιού, που είναι το κυριότερο αγροτικό προϊόν του χωριού. Η Γιορτή του Κερασιού αντιπροσωπεύει την άνοιξη και τους καρπούς της γης, με αφορμή το μάζεμα των κερασιών. Οι εκδηλώσεις γίνονται Σαββατοκύριακο στα μέσα Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν την διαφήμιση και προβολή του προϊόντος και παράλληλα με αυτό την προβολή του οικισμού με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις, εκτός από την μεγάλη προσέλευση των επισήμων που υπάρχει, συγκεντρώνεται και πλήθους κόσμου. Γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, το παλαιό Παρθεναγωγείο. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες λαϊκής μουσικής.

Στην πόλη της Αγιάς στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η Γιορτή Μήλου, με επταήμερη εμποροπανήγυρη, θρησκευτικές τελετές, πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και παρουσίαση του βασικού προϊόντος του μήλου. Το μήλο έχει μια ιδιαίτερη αίγλη όχι μόνο ανάμεσα στα φρούτα αλλά χωρίς καμία υπερβολή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το πανηγύρι της Αγιας δεν λεγότανε Γιορτή Μήλου, αλλά Εμποροζωοπανήγυρη, γιατί η Αγια ήταν δήμος και είχε 21 χωριά τα οποία ερχόντουσαν και έκαναν διάφορες αγορές. 1. Ψωνίζανε τα προικιά για τα κορίτσια που είχανε να παντρέψουν. 2. Αγοράζανε ζώα γιατί την εποχή εκείνη δεν υπήρχανε τα μηχανήματα για την καλλιέργεια. 3. Το σημαντικότερο για το οποίο ερχόντουσαν οι επισκέπτες ήταν για τον Άγιο Αντώνιο που ήταν ο πιο θαυματουργός και θεραπευτής των ψυχικά ασθενών, με τις «φημισμένες» αλυσίδες στο πίσω μέρος του ναού όπου ακόμη βρίσκονται και όπου έδεναν τους αρρώστους για 40 ήμερες. Ο Άγιος Αντώνιος του «εξημέρωνε» αγγίζοντας τους με τα χέρια του και του ηρεμούσε. Κάθε χρόνο καθιερώθηκε το Αγιώτικο Πανηγύρι παράλληλα με τον εορτασμό των πολιούχων Αγίου Αντωνίου εκ Βεροίας και Αγίου Αντωνίου του ασκητή, επειδή την εποχή αυτή αρχίζει η συγκομιδή μήλων. Από το 1966 καθιερώθηκε και η Γιορτή Μήλου.

Ο Δήμος Αγιάς δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό με τόση δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται ότι το σκέφτεται σοβαρά να γίνει Διεθνές Κέντρο Μήλου, με ειδικότερο βάρος στο μήλο μέσα από την Ελληνική Μυθολογία, μήλο και διατροφή, μήλο και καλές τέχνες, μήλο και παραμύθια, μήλο και τεχνολογίες του νου.

Στην γραφική Καρίτσα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 250μ στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου, τη 3η εβδομάδα του Οκτώβρη κάθε χρόνου πραγματοποιείται η Γιορτη του Κάστανου. Πριν απο 13 περίπου χρόνια μια ομάδα γυναικών της Καρίτσας στην ανάγκη τους να προβάλλουν την παραγωγή του κάστανου, αρχικά σε επίπεδο νομού αλλα πολύ περισσότερο σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξεκίνησαν μια εκδήλωση με εκθέματα του προϊόντος σε μορφή γλυκού, ψητά και βραστά κάστανα καθώς και με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού απο τη διαδικασία παραγωγής του. Στη συνέχεια και με το πέρασμα των χρόνων, η εκδήλωση συμπληρώθηκε απο ομιλίες επιστημόνων και ερευνητών (ΕΘΙΑΓΕ) με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής του προϊόντος. Σταδιακά η εκδήλωση αυτή εδραιώθηκε, αποτελώντας σήμερα ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό.

Στη Γιορτή Κάστανου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, να βιώσουν το παραδοσιακό λαϊκό γλέντι της περιοχής, να επισκεφτούν εκθέσεις παραδοσιακών καλλιεργητικών εργαλείων, να γευτούν εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ψητά και βραστά κάστανα. Ακόμα, στους επισκέπτες διανέμονται αναμνηστικά πήλινα με χούνες κάστανων.

Οι επισκέπτες στα πλαίσια της γιορτής μπορούν να περιηγηθούν στα πανέμορφα δάση με καστανιές, αριές, οξιές, κουμαριές και να γνωρίσουν την πλούσια πανίδα της περιοχής όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, φασιανούς, σκίουρους κ.α. Ακόμα μπορούν να απολαύσουν το φημισμένο Κόκκινο Νερό με τις ιαματικές ιδιότητες και να επισκεφτούν το νερόμυλο του Πάνου, την παραδοσιακή βρύση του Παπαρίζου, τα γραφικά σπίτια, τα γεφύρια, και τις πανέμορφες παραλίες (Ψαρόλακκα, Παναγία, Κόκκινο Νερό) καθώς και να διασχίσουν το περίφημο φαράγγι της Καλυψούς.

Κάθε χρόνο, απο τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, στο Στόμιο, που συνδυάζει το καταπράσινο βουνό του Κισσάβου με την θαυμάσια αμμουδιά και την καθαρή θάλασσα, διοργανώνεται απο το Δήμο Αγιάς, Δ.Ε. Ευρυμενών η Γιορτή της Θάλασσας. Οι τριήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς και ψήσιμο σαρδέλας σε υπαίθριες ψησταριές απο μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου. Στην γραφική πλατεία του χωριού οι επισκέπτες συμμετέχουν σε λαϊκό γλέντι μέχρι πρωίας, απολαμβάνουν άφθονο κρασί και υπέροχους ψαρομεζέδες.

Ακόμα, στα πλαίσια της γιορτής, μπορούν να επισκεφτούν μνημεία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπως το Δέλτα του Πηνειού (σημαντικός υγρότοπος), τον Μπελτέ, τη Μπάρα Τσαπούρη και τη Μπάρα Πάπα Ιωσήφ. Η παλία κοίτη του Πηνειού βρίσκεται στο χωρίο όπου ονομαστές πηγές είναι η Γιαταγάνα, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Παρασκευής και τα Αυλάκια. Άξια επίσκεψης είναι η Ιστορική Μονή του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται απο τον 13ο αιώνα καθώς και εκκλησίες όπως της Αγίας Παρασκευής και της Ζωοδόχου Πηγής.

Γιορτή Μαρίνου Αντύπα

Η μνήμη του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα γιορτάζεται την 4η Κυριακή του Μαρτίου με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, σύντομο ιστορικό για τον αγωνιστή και διανομή αναμνηστικών πλακετών στους επισκέπτες. Όταν το 1906 ήρθε στην περιοχή των Τεμπών ο Μαρίνος Αντύπας, η κατάσταση των φτωχών και καταπιεσμένων αγροτών ήταν δραματική αφού μετά την απελευθέρωση απο τους Τούρκους το 1881, πλούσιοι Έλληνες απο διάφορες περιοχές αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις στη Θεσσαλία απο τους Τούρκους αξιωματούχους, διαμορφώνοντας μια νέα τάξη πραγμάτων: τους τσιφλικάδες.

Ο Μαρίνος Αντύπας υποστήριξε τον αγροτικό κόσμο και τον ενθάρρυνε ώστε να απαιτήσει δυναμικά την διανομή των τσιφλικιών και την μεταβίβαση της κυριότητας στους ίδιους, ενώ προχώρησε σε μια σειρά πρωτοπόρων κινήσεων υπέρ των αγροτών: παραχώρησε εκτάσεις για βοσκοτόπια, έδωσε άδεια σε χωρικούς να χτίζουν σπίτια, τους απάλλαξε απο την υποχρέωση παράδοσης όλης της σοδειάς στο κονάκι καθώς και πύρινα κηρύγματα υπέρ των καταπιεσμένων κολλήγων και της ανάγκης επέμβασης της πολιτείας για άμεση ρύθμιση του προβλήματος τον έφεραν σε σύγκρουση με τους τσιφλικάδες. Το Μάρτιο του 1907, ένα χρόνο μετα τον ερχομό του στην περιοχή, ανακοινώθηκε η δολοφονία του στον Πυργετό.

Ο Μαρίνος Αντύπας ετάφη κατα την επιθυμία του στο χωριό Ομόλιο, εκεί οπου σήμερα είναι τοποθετημένη η προτομή του, στο προαύλιο της νεόδμητης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Ο Δήμος Αγιάς στον οποίο ανήκει σήμερα η τοπική Κοινότητα Ομολίου τιμά τον αγωνιστή Μαρίνο Αντύπα κάθε χρόνο με ποικίλες εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Επισης προς τιμήν του Αγωνιστή, τον Απρίλιο του 2003, ονομάστηκε η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δ.Δ. Ομολίου σε “Αίθουσα Μαρίνου Αντύπα”. Παρόν στην εκδήλωση των εγκαινίων της αίθουσας ήταν και ο Δήμαρχος Πηλαρέων Κεφαλονιάς, κύριος Κοτσιλίνης Μάρκος, όπου μετά απο πρόταση του Δημάρχου Ευρυμενών, κυρίου Τσιτσέ Δημητρίου, τέθηκαν οι βάσεις για την αδελφοποίηση των δυο δήμων, της γενέτειρας πατρίδας του Μ.Αντύπα, και του τόπου όπου έδρασε και ετάφη. Η πράξη της αδελφοποίησης επικυρώθηκε στις 18-4-2004 στο Δήμο Πηλαρέων με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο Δήμων, την ανταλλαγή εμπειριών – επισκέψεων και προώθηση των ζητημάτων στον πολιτιστικό, επιστημονικό και αγροτικό τομέα.

“Αίθουσα Μαρίνου Αντύπα” θα ονομαστεί και το Λαογραφικό Γεωργικό Εκθετήριο στο Δ.Δ. Ομολίου, όπου εκεί θα υπάρχει σημαντικό αρχειακό υλικό απο τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα.

Πασχαλόγιορτα

Την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στο παλιό χωριό Κουκουράβα, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού και τραγουδώντας τα τοπικά τους τραγούδια χορεύουν όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούςΑλώνια

Κάθε καλοκαίρι στο χωριό Ανατολή και έξω από τον Άγιο Παντελεήμονα αναβιώνει το έθιμο των αλωνιών στο πετράλωνο που υπάρχει εκεί. Συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, όπου με δρεπάνια αναπαριστούν τις διαδικασίες του θερισμού.

Πανηγύρια


Πανηγύρι Μονής Τιμίου Προδρόμου στην Αμυγδαλή

Την παραμονή της γιορτής διανέμεται φαγητό από την εκκλησιαστική επιτροπή, προσφορά των κτηνοτρόφων της περιοχής. Ανήμερα δε οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλής προσφέρουν παραδοσιακό φαγητό στους επισκέπτες από ρεβίθια και ρύζι.

2 Μαΐου

Γίνεται πανηγύρι στη Δήμητρα προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου

15 Αυγούστου
Για τη γιορτή της Παναγίας γίνεται πανηγύρι στην Ανατολή

29 Αυγούστου
Γίνονται πανηγύρια στα χωριά Αμυγδαλή και Ανατολή προς τιμήν του Ιωάννη του Προδρόμου.

26 Οκτωβρίου
Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου γίνονται πανηγύρια στα χωριά Καστρί και Μαρμαρίνη.

Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Λακέρειας διοργανώνει ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές κ.ά.