Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική δράση με θέμα «Η Άνοια μας αφορά όλους», που διοργάνωσε ο Δήμος Αγιάς και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το ΚΑΠΗ Αγιάς.
Η δράση υλοποιήθηκε σε απομακρυσμένες κοινότητες του Δήμου, Ανατολή και Έλαφο, αξιοποιώντας το γεγονός ότι κατά τη θερινή περίοδο τα χωριά συγκεντρώνουν αυξημένο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτών, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και σε όσους δυσκολεύονται να μετακινηθούν προς την έδρα του Δήμου.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θετική, με πλήθος πολιτών να συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση, να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και να συμμετέχει στη συζήτηση που ακολούθησε.
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς και Λακέρειας, Στέλλα Γογουροπούλου και Έφη Κακαλιάγκα, παρουσίασαν τα συμπτώματα της άνοιας, τους παράγοντες κινδύνου και τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης αναγνώρισής της.
Στη συνέχεια, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αγιάς, Ζωή Μπέινα και Κατερίνα Γκανάτσιου, ανέπτυξαν τον σημαντικό ρόλο του φροντιστή και της οικογένειας στην υποστήριξη των ατόμων με άνοια, εστιάζοντας στις ανάγκες τόσο των ασθενών όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν καθημερινά.
Η Κοινωνική Λειτουργός του ΚΑΠΗ Αγιάς, Ελίνα Βασβατέκη, παρουσίασε πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της άνοιας στην καθημερινότητα, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.
Στο πλαίσιο της δράσης παρουσιάστηκαν επίσης οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγιάς και οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες. Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ανιχνευτικά τεστ γνωστικών λειτουργιών στους συμμετέχοντες από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου, με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών διαταραχών.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης, καθώς θα υλοποιηθεί σταδιακά σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Αγιάς, ώστε κάθε δημότης να έχει πρόσβαση στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στις υπηρεσίες των κοινωνικών δομών του Δήμου.
Ο Δήμος Αγιάς συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και κοινωνικής φροντίδας, με στόχο την προαγωγή της υγείας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των δημοτών σε κάθε γωνιά του Δήμου.



