Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας

Δημιουργήθηκε το 2009 από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε αίθουσα του Γυμνασίου που παραχωρήθηκε από το Δήμο Μελιβοίας, Εδώ φιλοξενούνται βυζαντινά γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες και νομίσματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή του Κισσάβου, με σημαντικότερες εκείνες στο Κάστρο Βελίκας και τα βυζαντινά μοναστήρια του Όρους των Κελλίων.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται παλαιοχριστιανικές αρχαιότητες από την ανασκαφή στο οικόπεδο Καλαγιά, καθώς και το Κάστρο Βελίκας.
Στη δεύτερη υπάρχουν γλυπτά από τη βυζαντινή μονή στη Μονόπετρα Κουτσουπιάς, του 12ου αιώνα, τοιχογραφίες από τις μονές του Δερματά και το Κόκκινο Νερό, γλυπτά από το βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης στη Σωτηρίτσα καθώς και από άλλες βυζαντινές θέσεις του Κισσάβου.

Άλλες αρχαιότητες της περιοχής φυλάσσονται στην Βυζαντινή Συλλογή Αγιάς, ενώ αντιπροσωπευτικό δείγμα θα εκτεθεί σύντομα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Η συλλογή Μελιβοίας περιλαμβάνει επίσης μία προθήκη με αρχαία και βυζαντινά νομίσματα από την ευρύτερη περιοχή και συμπληρώνεται διαρκώς με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Κάστρο Βελίκας και παραδόσεις ιδιωτών.

buzantina_glupta_apo_to_oros_twn_kelliwn kionokrano_tou_6ou_aiwna_apo_palaioxristianiki_ekklisia_tis_belikas paliaoxristianikoi_amfwreis_apo_tin_belika
toixografia_tou_12aiwna_apo_buzantini_moni_tou_kokkinou_nerou to_sxoleio_meliboias geniki_apopsi
Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ